Objednejte se Zeptejte se

Světový den zraku: Přijít včas znamená stále dobře vidět

13.10.2022
Světový den zraku: Přijít včas znamená stále dobře vidět

Máte v kalendáři červeně zatržený druhý čtvrtek v říjnu? Pokud ne, rychle to napravte, ať máte tento den pěkně na očích! Již do roku 1990 se totiž koná Světový den zraku. Letos Světový den zraku připadá na 13. října a jeho hlavním mottem je opět Love your eyes, tedy s láskou k očím. Kdo pravidelně pečuje o svůj zrak, může předejít velmi závažným komplikacím a chrání svoje oči.

Hlavní smyslový orgán člověka

Dá se říct, že zrak je pro člověka hlavním smyslovým orgánem. Očima přijímáme až 80 % vjemů ze svého okolí a jakýkoli problém s viděním znamená zásadní zhoršení kvality života. Přitom často k tomu dochází zbytečně. Kdyby lidé nezanedbávali své oči a chodili na preventivní vyšetření k očnímu lékaři, mnozí by si ušetřili nepříjemné potíže. Po celém světě by prohlídku mělo absolovovat asi 5 milionu lidí, ovšem ve skutečnosti ji podstoupí jen zlomek. A právě na tuto neradostnou skutečnost se snaží poukázat Světový den zraku, který zastřešuje The International Agency for the Prevention of Blindness a pravidelně se k němu připojují i Oční kliniky NeoVize Praha a NeoVize Brno. „Okolo 75 až 80 % diagnostikovaných očních vad je léčitelných nebo se jim dá předejít,“ říká doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka  NeoVize Brno, a proto apeluje na všechny, aby si nechali jednou za dva roky vyšetřit oči, a to i v případě, že žádné potíže nemají.

Kategorie 40+ by pak na preventivní prohlídku, třeba v rámci Světového dne zraku, měla zaskočit každý rok, obvzlášť pokud dotyčný má v rodinné anamnéze glaukom, trpí cukrovkou či hypertenzí, kouří anebo již nosí brýle. Komplexní vyšetření očí odhalí nejen, zda nepotřebujete brýle nebo jestli není nutné změnit stávající dioptrie, ale upozorní i na potíže se sklivcem či sítnicí. Tedy obtíže, které mohou zůstat velmi dlouho nepovšimnuty, protože se vyvíjejí pozvolně a bezpříznakově. Problémy se projeví až v určité fázi onemocnění, kdy poškození sítnice už může být nevratné.

Cukrovkáře hlídá umělá inteligence

Potíže se sítnicí velmi často postihnou také pacienty s diabetem. Sítnice je bohatě zásobená kyslíkem díky sítnicovým tepnám a žílám a vysoká hladina cukru je ale může poškodit. Výsledkem je výrazné zhoršení zraku. Takzvanou diabetickou retinopatií v různém stupni závažnosti trpí po 20 letech trvání cukrovky 65 až 99 % diabetiků. V České republice se s tímto onemocnění potýká více než 100 tisíc cukrovkářů.

„Typická diabetická retinopatie je charakteristická chronickým průběhem, který postupně a dlouhodobě působí na sítnici a může mít devastující účinky. Proto je prevence velmi důležitá,“ zdůrazňuje docentka Skorkovská. „Až v pozdějších stádiích dochází k poklesu samotného vidění. Může se projevit třeba až po několika letech trvání špatné kompenzace diabetu. To už se ale nedá napravit, pouze zpomalit, a i to je velmi obtížné,“ doplňuje ji doktorka Lucie Valešová. Proto by měli diabetici navštěvovat očního lékaře každý rok a absolvovat kontrolu sítnice, ačkoli žádné zhoršení zraku nepozorují.

Vyšetření očí u diabetiků - skrínink diabetické retinopatie Aireen

Dosud mohl poškození sítnice zjistit jedině oční lékař při vyšetření očního pozadí, dnes s odhalením této choroby může v rámci preventivní prohlídky pomoci umělá inteligence – unikátní český projekt Aireen. Pacient se na pár vteřin zadívá do speciální oční kamery na zobrazení sítnice a během okamžiku se dozví výsledek. Moderní software za půl minuty vyhodnotí, zda jsou na sítnici změny způsobené diabetickou retinopatií. Rychlý screening s projektem Aireen nyní mohou zájemci podstoupit v pražské i brněnské pobočce Oční kliniky NeoVize. Výhodou této metody je nejen její rychlost a jednoduchost, ale i to, že zefektivní kontrolu diabetiků, kteří často na preventivní prohlídky očí zapomínají a navíc oftalmologové často nemají dostatečné kapacity na jejich komplexní vyšetření. Oční kliniky NeoVize v PrazeBrně a Oční ambulance Brno-Běhounská a Újezd u Brna nabízí diabetikům vyšetření zdarma pomocí Aireenkontaktech si ověřte, v jakých dnech a časech příslušné pracoviště vyšetření pomocí Aireen provádí. Jsou-li u pacienta zjištěny změny na sítnici, je zpravidla odesílán ke specialistovi na oční pozadí. Velkým bonusem při vyšetření na klinice NeoVize je, že pacient zde bude rovnou objednán a nemusí shánět dalšího odborníka.

Co tedy letošní Světový den zraku využít a nechat si oči zkontrolovat umělou inteligencí?