Objednejte se Zeptejte se

David Vachalec
sportovec a redaktor heyfomo.cz

NeoLASIK - Oční klinika Neovize

"Brýle mě obtěžovaly ve všech ohledech"

První potíže se zrakem 

Celé to začalo v šesté třídě, tam jsem si nikdy ani nepomyslel, že bych i já mohl trpět zrakovou vadou. Paní učitelka se však tou dobou začala zajímat o obsah mého sešitu a zjišťovat, proč jsou nadpisy kapitol to jediné, co si z jejích hodin odnáším.

Netrvalo dlouho, než jsme přišli na to, že už půl roku nevidím na tabuli. Naše malé tajemství samozřejmě neuniklo mamince a tak mě čekal povinný výlet k očnímu lékaři, ze kterého jsem si odvezl jeden a čtvrt dioptrie.

u sálu

Už nechci nosit brýle

Na podzim minulý rok jsem změnil práci a trávil daleko víc času na počítači, tam přišel zlom. Když jsem měl nasazené brýle, pálili mě oči. Když jsem si je sundal, neviděl jsem na svoje okolí a kolegy. V ten moment jsem začal přemýšlet nad operací. Pochopitelně jsem měl strach a tak jsem googloval, zda existuje bezbolestná a rychlá metoda.

Dočetl jsem se, že na světě skutečně existuje laser s názvem VISUMAX 800, který je na poli očního lékařství momentálně nejrychlejším laserem na celém světě. Nezbývalo mi nic jiného, než se o tom přesvědčit (doslova) na vlastní oči.

Objednal jsem se do NeoVize na vstupní vyšetření, které rozhodne, zda se moje krátkozrakost dá vyřešit  laserovým zákrokem NeoLASIK HD

David na vyšetření šterbinovou lampou

Na sále

Jsem na sále. Přestože jsem se dokázal zbavit nervozity, stále pociťuji drobné vzrušení, což je lidské. Dostal jsem plyšového hrocha, společně si leháme na záda a jdeme na to. VISUMAX 800 vstoupil do hry. Paní doktorka mi vysvětlila, že tento laser vytvoří na mém oku malé kolečko, tzv. flap, aby paprsku jeho bráchy MELu nestálo nic v cestě.

To už je konec?

Při přechodu mezi prvním a druhým laserem jsem nepocítil žádný zásadní rozdíl. Stačilo se jen dívat do jemného světélka po dobu asi 10 sekund a soustředit se, abych sledoval stálý bod. Necítil jsem žádnou bolest, jen jemné šimrání a lehký dotek, který mi naznačoval, že se děje něco důležitého. Vteřiny jsem nepočítal, ale přišlo mi to skutečně jako záležitost okamžiku.

Když jsme pokročili na druhé oko, cítil jsem se v pohodě a s jistotou jsem více relaxoval. Voda, kterou mi na oko aplikovali ho příjemně ochladila, parkrát jsem zamrkal a místo laseru jsem nad sebou uviděl tvář paní doktorky, která s úsměvem říká: "A máte to za sebou!" Plyšového hrocha jsem ani nestihl pojmenovat a už se zvedám. Nakonec zbývala jen týmová fotka na památku a mohl jsem jít.

laserový tým s Davidem

Po zákroku

Po návratu domů jsem se prospal a po probuzení jsem pocítil, že nepříjemný pocit pálení je mnohem méně intenzivní. I když jsem byl citlivý na světlo, viděl jsem dobře a všechno bylo jasnější než dříve. Další den mě čekala kontrola a cestou do NeoVize jsem si již vychutnával pohled na město a detaily, které mi dříve unikaly. Při kontrolní prohlídce jsme společně s paní doktorkou ověřili, že se mé oko hojí dobře a výsledek je takový, jaký jsme očekávali.

Dnes je to přesně týden po operaci a mám orlí zrak. Celkový zákrok trval dohromady jen pár minut. Bylo to skutečně rychlé a bezbolestné.