Objednejte se Zeptejte se

Laser LenSx provedl už 1 milion operací

27.04.2017
Laser LenSx provedl už 1 milion operací

Oční chirurgové po celém světě si připisují další úspěch: Doteď provedli už 1 000 000 operací pomocí femtosekundového laseru LenSx. Oční klinika DuoVize se stala v roce 2012 vůbec prvním pracovištěm v ČR, které provedlo operaci pomocí LenSxu, a přiřadila se tak ke světovým zařízení. „Těší nás, že se nyní můžeme připojit k tomuto světovému číslu," říká primářka DuoVize MUDr. Lucie Valešová.

Laser je v DuoVizi využívaný při operacích šedého zákalu a při odstranění dioptrií metodou PRELEX„Laser LenSx je podle výzkumů až desetkrát přesnější než člověk, operace tak probíhá s naprostou přesností, bez použití skalpelu a ostrých nástrojů," vysvětluje jeho využití primářka DuoVize.

Při operace šedého zákalu se mohou pacienti rozhodnout, zda chtějí operaci klasicky nebo s použitím laseru LenSx. Při nadstandardní operaci je první část „v rukou" laseru: svým paprskem rozmělní zkalenou nitrooční čočku, vytvoří operační otvor v pouzdře čočky, řezy v rohovce a zkoriguje astigmatismus pomocí nářezů v rohovce. Vše bezpečně a šetrně. Hned na to si přebírá pacienta oční mikrochirurg a dokončí operaci pod mikroskopem.

DuoVize patří celosvětově mezi prvních 50 zařízení s LenSxem.

DuoVize patří mezi prvních 50 zařízení s LenSxem

Oční klinika DuoVize patří celosvětově mezi prvních 50 center, které začaly používat femtosekundový laser LenSx k operacím šedého zákalu, a MUDr. Lubomír Továrek z DuoVize se stal prvním českým cerfikovaným očním chirurgem na operaci šedého zákalu pomocí femtosekundového laseru LenSx.

Za 8 let, kdy je LenSx od firmy Alcon na trhu, se prodalo více než 1 000 kusů přístrojů a vyškoleno bylo přes 3 500 chirurgů. To z LenSxu dělá celosvětově nejrozšířenější platformu pro kataraktovou a refrakční chirurgii.

LenSx je dokonalejší

Laser LenSx má teď navíc ještě jednu přednost: Oční klinika DuoVize neustále investuje do technologií a vývinu, díky tomu se laserová procedura u LenSxu zkrátila z 60 na zhruba 7 sekund, následně si pacienta přebírá oční mikrochirurg a práci dokončuje pod mikroskopem. Operace je tak rychlejší a nezatěžuje tolik pacientovo oko.

Operace šedého zákalu v DuoVizi je zároveň příležitostí nejen pro odstranění zákalu, ale i vylepšení zraku a zbavení se brýlí, případně astigmatismu.