Objednejte se Zeptejte se

Jaroslav Zapletal
akademický malíř

LenSx – laserová operace PRELEX - Oční klinika Neovize

"Operace mi usnadnila moji výtvarnou tvorbu a tím pádem i vše ostatní."

Dá se říci, že pro profesionálního výtvarníka koníček neexistuje, protože koníčkem je veškerá jeho práce,“ říká Jaroslav Zapletal, plzeňský jevištní výtvarník, pedagog, akademický malířautor mnoha uměleckých děl různých žánrů od abstraktních grafik přes ekologické malby, výtvarné objekty až po velkoplošné kresby tužkou a computerovou grafiku.

Okno do nekonečna - autor Jaroslav Zapletal

Přestože v loňském roce oslavil jubilejní pětaosmdesátku, umění se stále aktivně věnuje. Když se u něj před dvěma lety objevilo dvojité vidění, tvorbu mu značně zkomplikovalo. Operace šedého zákalu bez použití skalpelu pomocí femtosekundového laseru LenSx mu naštěstí vrátila dobrý zrak. Výtvarník se tak může opět věnovat své celoživotní vášni. 

Dvojité vidění znemožnovalo čtení i práci

Přestože elán neztrácí ani v pokročilém věku, práci mu s přibývajícími roky zkomplikovalo špatné vidění. Přibližně před dvěma roky začal cítit, že s jeho očima není něco vpořádku. Napřed se domníval, že je to jen dioptriemi a nechal si předepsat nové brýle. Vidění se ale prakticky nezměnilo. Po delším zkoumání jsem zjistil, že problém tkví v tom, že začínám vidět dvojitě. Tím pádem, když se mi písmenka překrývala přes sebe, znemožňovalo mi to čtení. Viděl jsem jakousi změť různých zlomků,“líčí potíže se zrakem, které se rozhodl řešit. Obrátil se proto na Oční kliniku NeoVize v Praze, kam přijel z Plzně.

Živly - vzduch, autor Jaroslav Zapletal

Šedý zákal na obou očích

Velice příjemně mne přijali, vyšetřili a zjistili, že důvodem dvojitého vidění je šedý zákal na obou očích. Po velice pečlivých vyšetřeních jsem se nakonec podrobil operaci šedého zákalu na obou očích, která zároveň vyřešila i dvojité vidění. Dá se prakticky říci, že jakmile jsem sešel z operačního stolu, byl jsem už vyléčený,“ vzpomíná na bezbolestný zákrok, který proběhl bez použití skalpelu a ostrých nástrojů. Rekonvalescence byla velice rychlá, už po dvou dnech se vrátil do běžného života. Jen bylo zapotřebí si po operaci pravidelně kapat kapky do očí, které mu doporučili na oční klinice. Díky odstranění šedého zákalu se opět mohl začít věnovat svému oblíbenému čtení, ale i tvorbě.

Křik - autor Jaroslav Zapletal

„Operace mi usnadnila moji výtvarnou tvorbu a tím pádem i vše ostatní,“ uzavírá výtvarník.

Všechny obrazy jsou poskytnuty s laskavým souhlasem Jaroslava Zapletala.