Objednejte se Zeptejte se

Vojtěch Hruban
kapitán české basketbalové reprezentace

NeoLASIK - Oční klinika Neovize

"Operace mi přinesla hlavně velký komfort a pocit svobody."

Vojtěch Hruban je český basketbalista.

Je kapitánem reprezentačního týmu ČR a hráčem ERA Basketball Nymburk, nejlepšího současného basketbalového týmu u nás. Je členem tzv. čínské party, která vybojovala skvělé 6. místo na posledním mistrovství světa v Číně a na podzim povede národní tým do bojů o olympiádu v Tokiu.

V DuoVizi podstoupil odstranění dioptrií laserem nejmodernější metodou NeoLASIK HD.

Oči se mi začaly horšit až v dospělosti, ale za to hodně rychle

Poprvé jsem dostal brýle, tak před deseti lety. Slabé. Jenom na řízení auta a televizi. Nikdy jsem je vlastně pořádně nenosil. Asi před rokem se to začalo horšit a já se dostal do bodu, kdy už s tím opravdu musím něco udělat. Začal jsem brýle nosit pravidelně a taky jsem poprvé vyzkoušel čočky. V té době mi naměřili na jedno oko 1,75 a na druhé 1,5 dioptrie.

 

Vojtěch Hruban v dresu ČR na posledním mistrovství světa.

 

Brýle jako módní doplněk, hrát basket s nimi ale nemůžete. Čočky byly utrpením

Nosit brýle mi zpočátku ani nevadilo. Bral jsem je kolikrát i jako módní doplněk. Za to čočky byly utrpení. Každé ráno mi trvalo dlouho, než jsem si na ně zvyknul a pořádně se s nimi rozkoukal. A večer už jsem se opravdu těšil, až je budu moci vyndat. Kolikrát už jsem přemýšlel nad tím, jestli by nebylo lepší hrát „poslepu“.

 

Ocenění za skvělou reprezentaci přebíral Vojtěch Hruban ještě s brýlemi.

 

Únava očí za šera a při umělém osvětlení

Zásadní problém jsem měl večer, když jsem měl čočky dlouho v očích. Vzhledem k tomu, že basketbalové zápasy se mnohdy hrají hodně pozdě, v hale za umělého osvětlení, byl to mnohdy docela boj.

Kontaktní čočky v životě profesionálního sportovce

Velká starost je při „tripech“, výjezdech na venkovní zápasy. Je potřeba mít pořád u sebe náhradní sadu čoček, roztoky a tak podobně. Poslední, co před výkonem chcete, je starat se o to, jestli jste si na hotelu něco nezapomněl. A to nemluvím o tom, když vám někdo čočku při zápase z oka vyrazí.

 

Při souboji o míč může dojít k vyražení kontaktní čočky.

 

Rozhodnutí jít na operaci bylo rychlé. Strach nebyl na místě

Hlavním impulzem byla touha zbavit se čoček. Užít si to pohodlí, o nic se nestarat. Obavy jsem neměl. Strach nebyl na místě. Před operací jsem měl dostatek informací. Hned po vstupním vyšetření v DuoVizi jsem měl dobrý pocit. Vlastně jsem cítil, že jde o absolutně rutinní záležitost a že jsem přišel tam, kde opravdu dobře vědí, co dělají.

 

Před operací absolvoval vstupní vyšetření, které spočívá v sérii precizních vyšetření.

Pocity po operaci

První si vybavuji pocit překvapení, jak hladce všechno proběhlo. Uvědomil jsem si, že kdybych věděl, jak jednoduchý proces to pro mě bude, tak bych se do toho pustil už dávno.

 

Vojta Hruban tentokrát "v dresu" DuoVize. Operační tým v čele s paní doktorkou Janou Mikšovskou.

Komfort a svoboda bez brýlí a čoček

Operace mi přinesla hlavně velký komfort a pocit svobody. Další příjemné změny očekávám, až se naplno rozběhnou tréninky a pak i zápasy. Tam se projeví ty hlavní výhody života bez brýlí a čoček v životě basketbalisty.

Podpora rodiny i spoluhráčů

Rodině i spoluhráčům jsem se s úmyslem jít na odstranění dioptrií svěřil. V týmu byla moje „slepota“ poměrně častým terčem dobírání a vtípků. Teď už dohlédnu na ukazatel skóre a nebudu se jich pořád ptát, kolik máme bodů. S tím už teď mají útrum:-)