Objednejte se Zeptejte se

Nejčastější mýty a omyly o šedém zákalu

22.05.2018
Nejčastější mýty a omyly o šedém zákalu

Šedý zákal postihuje každého druhého člověka ve věku nad 75 let. O tomto očním onemocnění se objevuje spousta mýtů. Jaké a jaká je tedy pravda?

1. MÝTUS: Za šedý zákal může čtení při špatném světle

To je mýtus. Pravá příčina šedého zákalu není známa, onemocnění se objevuje v souvislosti se stárnutím oka, proto většinou postihuje osoby starší 60 let. Riziko vzniku šedého zákalu ale mohou ovlivnit i další faktory: vyšší dioptrické vady, časté úrazy oka, onemocnění jako např. cukrovka, záněty oka, dlouhodobé užívání některých léků a kouření. Ke vzniku tohoto onemocnění přispívá i nadměrné působení infračerveného a ultrafialového záření a některá metabolická a celková onemocnění. V některých případech se šedý zákal objevuje také u mladších pacientů.

2. MÝTUS: Šedý zákal se vyléčí pomocí očních kapek

To není pravda! Šedý zákal nevyléčí kapky, brýle, ani léky. Existuje pouze jediná možnost léčby: operace. Jakmile je oční čočka zkalená, je nutné ji z oka odstranit a nahradit čočkou novou, umělou. Operace je bezbolestná a provádí se ambulantně. „Pacienti DuoVize si mohou zvolit i nadstandardní způsob odstranění šedého zákalu, a to pomocí femtosekundového laseru LenSx. Jedná se o nejmodernější metodu,“ říká oční chirurg MUDr. Lubomír Továrek z Oční kliniky DuoVize v Praze. Operace šedého zákalu s využitím laseru LenSx je precizní, přesná a přizpůsobena každému pacientovi na míru.

Oční klinika DuoVize - MUDr. Lubomír Továrek.

3. MÝTUS: Na operaci je lepší počkat, až šedý zákal uzraje

Ne! Dozrání šedého zákalu je častý mýtus. „Dříve tomu tak bylo, šedý zákal se operoval až v pokročilé fázi, dnes je to jinak. Operaci doporučujeme v okamžiku, kdy šedý zákal začne pacientům zhoršovat vidění. Jednak je zbytečné trápit se se zhoršeným viděním a také platí, že čím je šedý zákal pokročilejší, tím je oční čočka tvrdší a její odstranění je při operaci náročnější," vysvětluje MUDr. Továrek.

Vhodné načasování operace konzultujte s lékařem. Šedý zákal se může rozvíjet měsíce, i roky. Nepodceňujte proto oční prohlídky ve vyšším věku a navštěvujte lékaře alespoň jednou za rok.

4. MÝTUS: Po operaci šedého zákalu je nutné nosit brýle

Další omyl. Operace šedého zákalu je právě ideální příležitostí, jak se zbavit šedého zákalu i brýlí. Jak? Umělá nitrooční čočka, která nahradí zkalenou lidskou čočku, nahradí dioptrickou sílu původní oční čočky. Volbou vhodného typu čočky tak lze odstranit krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus. 

5. MÝTUS: Novou čočku bude potřeba za čas vyměnit

Kdepak, to je další častý omyl. Nová, umělá nitrooční čočka zůstává v oku natrvalo, v průběhu života ji není třeba vyměňovat. Důležitá je ale kvalita nitrooční čočky, DuoVize používá pouze kvalitní nitrooční čočky německé a americké firmy Alcon a Zeiss.

Pacientka Oční kliniky DuoVize.

6. MÝTUS: Nová čočka v oku se může znovu zakalit

„Šedý zákal se vrátit nemůže. Co se ale může stát, je zkalení pouzdra, do kterého se umělá oční čočka vkládá. Jedná se o takzvaný sekundární šedý zákal. Naštěstí ho umíme odstranit rychlým a bezbolestným laserovým ošetřením," vysvětluje MUDr. Lubomír Továrek.

7. MÝTUS: Operace probíhá v celkové anestezii a po operaci je nutná hospitalizace

Ne. Operace šedého zákalu se dělá ambulantně, pacient ochází po operaci domů. Pro znecitlivění povrchu a vnitřních struktur oka se těsně před operací aplikují oční kapky. Zákrok probíhá ambulantně a trvá přibližně 15 až 20 minut, délka záleží na náročnosti výkonu u konkrétního pacienta. Po zákroku je oko zakryto náplastí, ale bezprostředně po operaci odchází pacient domů. Operace druhého oka se pak provádí obvykle s odstupem 3 až 7 dnů.