Objednejte se Zeptejte se

„Po odlepení náplasti z oka jsem začala vidět jako když září zářivka,“ říká pacientka po operaci šedého zákalu

31.05.2017
„Po odlepení náplasti z oka jsem začala vidět jako když září zářivka,“ říká pacientka po operaci šedého zákalu

Na jednom oku 15, na druhém 13, tolik dioptrií měla Eva Mrázová. „V poslední době jsem měla dokonce brýle na tři měsíce a pak si šla zase pro nové. Dala jsem za ně 30 tisíc!“ vypráví Eva Mrázová. Když jí pak lékař objevil šedý zákal, nechala si jej odstranit a zároveň se zbavila i dioptrií.

V brýlích neviděla dobře. A v poslední době čím dál hůř: „Vyšla jsem ven a viděla jsem špatně na lidi a na čísla autobusů, a to jsem měla brýle,“ popisuje. Když ji pak lékař diagnostikoval šedý zákal, věděla hned, že se chce zákalu i dioptrií zbavit. „Chtěla jsem s tím něco dělat, přece jsem si nemohla každé dva, tři měsíce kupovat nové brýle!“

Eva Mrázová měla před operací na jednom oku 15, na druhém 13 dioptrií. Na snímku s MUDr. Janou Mikšovskou z DuoVize na vyšetření.

V DuoVizi ji čekalo nejdříve vyšetření očí a následně operace jednoho oka a později druhého. „Po operaci prvního oka jsem byla úplně v euforii. Pak mě eurofie přešla a začala jsem se bát operace druhého oka. Zbytečně. Tým na klinice i na sále provedl vše perfektně a přístup zaměstnanců byl skvělý,“ říká.

Uvidím, až odlepím náplast z oka?

„Měla jsem klasické obavy jako asi všichni, kteří jdou na operaci očí. Nejdříve jsem se opravdu bála operace, pak jsem se bála, že odlepím náplast z oka a neuvidím. Co poté budu dělat a tak. Takže jsem odlepení pořád oddalovala, pak jsem šla do koupelny… a bylo to, jako když začne zářit zářivka. Do té doby jsem viděla šedivě a některé barvy jsem už špatně viděla ostře. Dokonce jsem večer viděla kolem světel kruhy. Stáhla jsem náplast a viděla krásně, vše světle a ty barvy..,“ vypráví pacientka DuoVize Eva Mrázová.

„Operace jsem se bála. Ale zbytečně. Po operaci vidím vše krásně barevně,“ říká pacientka DuoVize.

Po operaci viděla všechno jinak. „V televizi vidím krásné barvy. Koberec, který jsem si myslela, že mám vyluxovaný, má najednou smetíčka. Dcera mi vždycky říkala, že u mě poklidí, prý viděla pavučinky a podobně, já je neviděla, teď už je také vidím.“

Eva Mrázová si teď užívá hlídání vnoučat. S novým zrakem si, jak sama říká, více hlídání užije.