Objednejte se Zeptejte se

Hrát v brýlích? To byla překážka! Čočky? Svědily

16.03.2020
Hrát v brýlích? To byla překážka! Čočky? Svědily

Úspěšná squashistka Natálie Babjuková vloni podstoupila nitrooční operaci očí v DuoVizi, při které jí byla implantována fakická čočka ICL*. Dioptrie jí na kurtech, ale i při jiných činnostech omezovaly. Brýle pro ni byly překážkou a kontaktní čočky ji způsobovaly svědění a pálení očí. 

Co vlastně znamená nitrooční operace s implantací čoček ICL?

Nitrooční kontaktní čočka - fakická čočka je optický element podobný kontaktní čočce, který se natrvalo implantuje za oční duhovku. Nevyžaduje žádnou údržbu ani výměnu. Implantace fakických čoček je řešením pro vyšší vady plusové i minusové a je vhodné pro pacienty mladší 40 let. Výhodou je možnost výměny čočky při postupu vady. Nitrooční kontaktní čočka má vynikající optické vlastnosti. Implantuje se ambulantně a zákrok je zcela bezbolestný. Na operačním sále pacient stráví asi 10 minut. 

Natálie vystudovala bakaláře na Trinity College v USA a magistra na belgické univerzitě KU Leuven. Nyní se kromě práce ale maximálně věnuje sportovní disciplíně zvané squash. Na Mistrovství ČR, které se letos konalo v Ostravě, obsadila třetí místo a stejné umístění jí patří i na českém ženském squashovém žebříčku.

Natálie, předně gratulace k bronzovému úspěchu na mistrovství ČR. Turnaj se Vám povedl, jak ho zpětně hodnotíte?

Mám velkou radost, že jsem byla konečně na bedně. 3. místo je vůbec mým nejlepším umístěním. Sice mě mrzí, že jsem v semifinále neodehrála lepší zápas, ale aspoň mám na čem pracovat :-)

Natálie Babjuková hrála squash s kontaktními čočkami. Ty jí ale nevyhovovaly. V DuoVizi proto podstoupila operaci.

Vloni jste u nás v DuoVizi podstoupila operaci očí, ale vrátíme se na začátek, odkdy jste nosila brýle/čočky?

Brýle jsem začala nosit v roce 2009 s jen nízkými dioptriemi. Nosila jsem je tehdy hlavně ve škole, abych viděla na tabuli. Poměrně rychle se mi však dioptrie zhoršily a během jednoho roku jsem měla okolo 2 na každém oku a byla jsem nucena začít nosit i čočky.

Projevila se Vaše očí vada už v dětství?

V dětství jsem žádnou oční vadu neměla, takže jsem nebyla nijak omezována. Zrak se mi začal zhoršovat až okolo 18. roku.

Vnímala jste to, že nosíte brýle jako nevýhodu?

Jednoznačně. Vadilo mi, jak rychle se vždy brýle umažou. Neustále jsem si je musela čistit. Ke konci dne už jsem od nich měla otlačený nos a v létě se pod nosníkem člověk více potí. V létě mi vadilo, že jsem si nemohla koupit jakékoli sluneční brýle jsem chtěla – jen ty, do kterých se dají dát dioptrická skla, což bylo limitující. Navíc jsem si v dioptrických brýlích občas připadala neatraktivní.

V čem Vás dioptrická vada nejvíce omezovala? V životě nebo v práci?

Když se mi zrak zhoršil na zhruba 2 dioptrie, tak už bylo nevyhnutelné nosit brýle/čočky neustále. Brýle mi poměrně vadily, a tak jsem vždy spíš preferovala čočky. Po zhruba 3 letech, kdy jsem čočky nosila prakticky od rána do večera se mi však vytvořila skvrna na jednom oku. Ta byla způsobena právě čočkou – hlavně tedy tím, že když má člověk v oku čočku, tak se oko dostatečně neokysličuje a začne docházet k prorůstání cévek i do prostoru rohovky. Kvůli tomu jsem tedy byla nucena nosit čočky jen na sport a výjimečné situace, a po zbytek dne mít brýle.

Takže největší problém byl se sportem?

Jsem aktivní sportovkyně, hraji závodně squash a trénuji každý den. Zhruba jednou až dvakrát měsíčně hraji turnaj nebo extraligové zápasy, ve kterých člověk hraje několik zápasů denně. V těchto chvílích jsem neměla jinou možnost, než mít čočky v očích déle než mi bylo doporučováno (déle než zhruba 1 až 2 hodiny denně), tak aby se skvrna dále nerozšiřovala. Dělala jsem tedy něco, co jsem věděla, že pro oči není dobře. Neměla jsem však jinou variantu. Zkoušela jsem hrát v brýlích, ale to byla ještě větší překážka. Navíc mě po poměrně krátké době čočky v očích začaly svědit a pálit a snažila jsem se je vyndat, co nejdříve to šlo. 

Co bylo základním impulzem, který vás přivedl k rozhodnutí podstoupit operaci očí?

Největším impulzem bylo to, jak moc mě doktoři varovali před nošením čoček. Kvůli sportu jsem se jim však nemohla zcela vyhnout. Věděla jsem, že operace bude nejlepší varianta, tak abych oči dál nezatěžovala čočkami. Navíc mě brýle opravdu otravovaly. Dalším důvodem byla finanční stránka – operace je sice nákladná, když si však člověk spočítá, kolik peněz utratí za čočky, roztoky a brýle, rychle mu dojde, že se mu to za pár let vrátí.

"Obavy jsem neměla, věděla jsem, do čeho jdu," říká po operaci v DuoVizi squashistka Natálie Babjuková.

Odhodlávala jste se dlouho?

Odhodlaná jsem byla. Spíš jsem čekala, až se mi dioptrie stabilizují a až mi skončí squashová sezona, tak abych našla tu správnou chvíli, kdy si můžu dovolit pár týdnů nesportovat (po operaci by se měl člověk pár týdnů vyvarovat fyzické námaze).

Cítila jste obavy nebo dokonce strach?

Žádné hlubší obavy jsem neměla. Samozřejmě, že je člověk těsně před operací trochu nervózní, DuoVizi jsem však zcela důvěřovala. Ošetřující lékařka doktorka Mikšovská byla neuvěřitelná, dostala jsem maximum informací. Věděla jsem, do čeho jdu.

Děkuji Všem lékařům i sestřičkám DuoVize za profesionální přístup a pocit jistoty, kterého se mi dostalo. Bylo skvělé si zahrát turnaj bez kontakních čoček a hned skončit s medailí na krku.

*Jedná se o zdravotnický prostředek. Pro úplné informace ohledně indikací, kontraindikací a varování si přečtěte návod k použití a další důležité informace uvedené na stránce edfu.staar.com.