Objednejte se Zeptejte se

Zbyšek se zbavil dioptrií. Užívá si sportu a chce se stát pilotem

02.01.2018
Zbyšek se zbavil dioptrií. Užívá si sportu a chce se stát pilotem

Zbyšek Gajdzica nosil 15 let brýle a kontaktní čočky. V roce 2018 jej ale čeká změna v profesním životě, začne létat jako profesionální pilot. Jeho plán byl proto na konci roku 2017 jasný: zbavit se dioptrií.

„Hodně sportuji, jsem instruktorem skupinových lekcí ve fitness centru - předcvičuju bosu a spinning - lítám na paraglidu, jezdím na motorce, běhám, chodím do posilovny. A u těchto aktivit jsem vždy upřednostňoval kontaktní čočky. Nedokážu si představit, že bych tyty koníčky provozoval v naprosto nepohodlných brýlích, ty jsem používal pouze na práci u počítače a večerní sledování televize. Největší problém s čočkami jsem míval v klimatizovaných prostorách nebo během jízdy na motorce, kdy docházelo k vysušování očí, což se projevovalo řezáním a špatným zaostřováním. Věděl jsem tak, že v letadle bych měl v klimatizované kabině opět problémy," vypráví Zbyšek.

Jeho kroky tak vedly k odstranění dioptrií. Oční kliniku DuoVize si vybral kvůli primářce MUDr. Lucii Valešové, která mu byla doporučena primářkou oční kliniky v Hradci Králové a také kvůli metodě NeoSMILE 3D. „Vím, že je tato metoda nejšetrnější z dnešních metod, což je pro mě jako budoucího pilota naprosto zásadní," vysvětluje Zbyšek.

Jak se Zbyšek cítil po zákroku? „První hodiny pro mě byly nepříjemné, oči mě řezaly, doma jsem si vzal prášek na spaní a šel na tři hodiny spát. První zlepšení jsem pozoroval už večer. Oči byly pořád citlivě, ale mohl se dívat na televizi. To pravé překvapení nastalo až druhý den ráno. Probudil jsem se a bez brýlí viděl ostře kostel na druhé straně ulice. Byl to klasický wow efekt. Po tolika letech nošení čoček a brýlí jsem viděl bez pomůcek! Nejlepší na tom bylo to, že necelých 24 hodin po zákroku oči fungovaly naprosto úžasně, sice byly citlivější na intenzivnější světla, ale mohl jsem pracovat, řídit a normálně fungovat. Úžasný pocit! Druhý a třetí den po zákroku jsem se pořád divil, že vidím a na nose nemám brýle, a večer jsem si už nemusel pořád opakovat: vyndat čočky.“

Všem, kteří o operaci stále přemýšlí a váhají, Zbyšek vzkazuje: „Jděte do toho! Měl jsem stejně jako vy strach, ale stojí to za to… svět bez čoček a brýlí je prostě nádherný."

A co si teď Zbyšek nejvíce užívá? „Život a koníčky bez omezení. Už nemusím myslet na to, abych bral všude s sebou roztok, kapky a náhradní čočky, abych na cestách někde na pumpě nezapomněl večer vyměnit čočky za brýle… Je to zásadní změna a určitě stojí za to!"