Objednejte se Zeptejte se

Více než 100 tisíc diabetiků má diabetickou retinopatii

08.11.2017
Více než 100 tisíc diabetiků má diabetickou retinopatii

Blíží se Světový den diabetu (14. listopadu). Jak spolu souvisí oči a diabetes? „Více než 100 tisíc diabetiků má diabetickou retinopatii a jejich počet každoročně roste. Příčinou tohoto nezánětlivého onemocnění oční sítnice je špatně léčená cukrovka a podceněné preventivní prohlídky u očních lékařů,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize a autorka knihy Diabetická retinopatie.

Cukrovka je dokonce v průmyslově vyspělých zemích nejčastější příčinou slepoty u lidí v produktivním věku. „První variantou je, že špatně kompenzovaná cukrovka postihuje drobné cévky v oku, které se ucpávají, a tím dochází k porušení prokrvení. Druhý způsob postižení je, že cévy v sítnici „netěsní“, vytéká z nich tekutina a způsobují otok sítnice. Nedostatečné prokrvení i otok sítnice pak ničí schopnost vidění. Oko se snaží napravit situaci růstem nových cév. Ty jsou ale nekvalitní a praskají, mohou prokrvácet oko a způsobit trakční odchlípení sítnice,“ popisuje MUDr. Lucie Valešová. Onemocnění může skončit až úplnou slepotou.

Počet pacientů s diabetickou retinopatií každý rok narůstá.

Foto - zdroj: sestricky.com

„Každý diabetik by měl očního lékaře navštěvovat minimálně jednou ročně, i když žádné zhoršení zraku nepozoruje!“

U pokročilejších stupňů diabetické retinopatie přichází na řadu operační zákrok pomocí laseru.„Cílem léčby je zajizvit neprokrvené části sítnice a zabránit prosakování z cév,“ vysvětluje MUDr. Valešová a dodává: „Lékař na oko nasadí speciální laserovací kontaktní čočku, pomocí které směruje laserový paprsek na konkrétní místo na sítnici. Laserové ošetření trvá zhruba 10 až 30 minut. U některých pacientů je provedeno jen jedno laserové sezení, u jiných více, například 5, ale i 8 na jedno oko."

Laserovým zákrokem by podle primářky Valešové bylo možné zachránit zrak až 90 % lidí postižených diabetem a diabetickou retinopatií. V čem je tedy problém? Lidé jsou o problematice málo informováni a podceňují důležitost pravidelných preventivních prohlídek.

Primářka DuoVize MUDr. Lucie Valešová napsala knihu Diabetická retinopatie.