Objednejte se Zeptejte se

Až 60 % nositelů kontaktních čoček způsobují mikroorganismy komplikace v čočkách

12.10.2016
Až 60 % nositelů kontaktních čoček způsobují mikroorganismy komplikace v čočkách

TISKOVÁ ZPRÁVA, 12. 10. 2016

Nedůsledná hygiena při aplikaci kontaktních čoček, překračování doby doporučeného nošení čoček a zanedbávání preventivních kontrol u lékaře. To jsou podle nejnovějšího průzkumu očních klinik DuoVize v Praze a NeoVize v Brně nejčastější důvody množení bakterií pod kontaktními čočkami. Výsledky laboratorních stěrů dokazují, že se pod kontaktními čočkami nejčastěji vyskytují stafylokoky, streptokoky a pseudomonáda.

Na 745 respondentů se zapojilo do průzkumu očních klinik DuoVize v Praze a NeoVize v Brně. Ten probíhal na internetu i na očních klinikách. Vyplynulo, že více než 60 % nositelů kontaktních čoček má zdravotní potíže s očima. Nejčastější komplikací nositelů kontaktních čoček je pocit řezání či pálení v oku (37 %) a zarudnutí očí (31 %).

Každý desátý nositel čoček prodělal už zánět spojivek, 14 % respondentů zaznamenalo zhoršené vidění v souvislosti s nošením kontaktních čoček, 2 % zhrubnutí víček a 4 % zánět rohovky.

U některých „čočkařů" komplikace vyústily v rohovkový vřed: „Jde o závažný povrchový zánět rohovky, který vzniká při defektu povrchové vrstvy rohovky a za přítomnosti bakterií, virů či plísní. Infekce proniká při porušeném povrchu rychle do hlubších vrstev rohovky. Může dojít dokonce i k jejímu proděravění a infekce se tak šíří do nitra oka," vysvětluje MUDr. Šárka Skorkovská, primářka brněnské oční kliniky NeoVize, a dodává: „Šíření vředu je velmi rychlé, i po včasném podání antibiotik se často hojí jizvou, která může následně bránit vidění. V některých případech je nutné provést dokonce i transplantaci rohovky."

Jaké jsou nejčastější důvody potíží? Překračování doporučené doby nošení čoček. Tento krok přiznalo až 71 % dotázaných! „Na cestách a zejména v přírodě, bývá pro nositele čoček komplikované dodržovat patřičnou hygienu a mít s sebou dostatečnou zásobu čoček, a navíc ještě pouzdro i roztok. Všechna tato omezení se dají jednoduše vyřešit laserovou operací," vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka pražské DuoVize.