Objednejte se Zeptejte se

Schariothova čočka je šancí pro pacienty s VPMD

10.10.2016
Schariothova čočka je šancí pro pacienty s VPMD

První pacientka DuoVize má implantovanou Schariothovu makulární čočku. Tato čočka představuje novou léčebnou metodu pro pacienty s věkem podmíněnou makulární degenerací (VMPD). Čočka se implatovala pacientce MUDr. Jany Mikšovské a operaci provedl oční mikrochirurg MUDr. Lubomír Továrek.

Věkem podmíněná makulární degenerace je nejčastější příčinou těžké ztráty zraku u starších lidí. Pacienti s VPMD dosud používali pro lepší vidění lupy, lupové brýle či jiné zvětšovací pomůcky. Stejně tomu bylo u pacientky Jasnušky Dlouhé, 87leté pacientky DuoVize. Zhoršující vidění vnímala především při čtení a cestování. „Na čtení jsem musela používat velkou silnou lupu, abych vůbec něco přečetla, ale vadilo mi ji držet při čtení a navíc, když jsem dočetla řádek, ztrácela jsem se pak zase na začátku a nějakou dobu hledala, na kterém řádku mám zase začít číst," přiznává pacientka.

Vidění ji omezovalo i při jejím velkém koníčku – cestování. „Stále ve svém věku hodně cestuju, už jsem byla v Číně, Pekingu, střední Americe, na Islandu a na dalších místech, a ráda bych se ještě jednou podívala třeba do Číny. Teď mi ale vadilo, že jsem přes onemocnění neviděla detaily památek. Když mohu mít lepší vidění, tak proč bych nešla do operace," vyprávěla pacientka před zákrokem.

Pacientka už přečte i malá písmena

Schariothova makulární čočka je novou nitrooční čočkou, která pacientům s věkem podmíněnou makulární degenerací přináší novou šanci na vidění. Schariothovu čočku vyvinul profesor Gábor B. Scharioth a dosud byla implantovaná ve světě a v Evropě v malém množství, podle výsledků by ale mohla být pro pacienty s VPMD právě novou šancí na lepší vidění.

„Schariothova makulární čočka neodstraní poškozenou sítnici, ale umožní pacientům s tímto problémem čtení větších písmen bez pomocí lupy či jiných zvětšovacích skel. V současné době je paní Dlouhá necelé 3 týdny po operaci. Sama říká, že vidění na 13 centimetrů od oka je báječné a přečte i menší písmena, která před implantací Schariothovy čočky nečetla. Vidění na vzdálenost standardní, tedy kolem 50 cm, má ještě zamlžené," říká ošetřující lékařka MUDr. Jana Mikšovská.