Oslavy Dne mrkve v Brně

04.04.2014

Dnes odpoledne se na brněnském náměstí Svobody sejdou příznivci a fanoušci mrkve. Na dnešek totiž připadá mezinárodní den věnovaný právě této zelenině, kterou někteří považují za skutečný dar z nebes, který prý dokáže skoro zázraky, včetně například zmírnění zánětů nebo detoxikaci organismu. Na dnešním happeningu se podílí oční klinika NeoVize, na níž působí doktorka Kristina Vodičková. Dobrý den.


Paní doktorko, co tedy chystáte na dnešek, jak budete slavit ten Mezinárodní den mrkve?

Tak já jsem si například uvařila zeleninovou polévku, ve které mám mrkev, ale naše klinika chce nějakým způsobem, veselým způsobem v podobě tohoto happeningu upozornit na nějaké fakty a mýty, které jsou spojeny právě s konzumací mrkve a uvést věci na pravou míru. Tím, že mrkev je bohatá na vitamin A, tak spousta pacientů si myslí, že jim to zlepší dioptrie, že nebudou muset nosit brýle, ale toto je bohužel mýtus. Mrkev tím, že je bohatá na vitamin A, čili betakaroten a na ostatní vitaminy, tak právě podporuje spíše sítnice a podílí se na ... ten betakaroten je právě součástí nebo ten vitamin A je součástí zrakového pigmentu rodoxinu, který se v organismu využívá za nízkého osvětlení, čili jsou v zimě nezbytní.

To všechno budete vysvětlovat taky na tom dnešním happeningu. Jak to uděláte, aby byl mimo jiné i zábavný, aby zaujal kolemjdoucí?

Na happeningu bude přítomen jistý pan docent, který představí nový lidský poddruch homo sapiens karotens, který byl objeven na ostrově Karot Nikobar a jehož příslušníci se vyznačují naoranžovělou kůží, nazelenalými vlasy a špatným zrakem. Takže účastníci akce můžou podpořit petici, ve které mohou vyjádřit přání za přijetí nového lidského poddruhu do společnosti a kdo chce, tak může přijít třeba barevně oblečený, může přijít v oranžovém tričku.

A tak se připojit. Proč ale právě v Brně? Působí tam zvlášť aktivní spolek přátel mrkve, nebo proč to Brno si zeleninu vybralo?

Myslím, že to je spontánní nápad jistých lidí na naší klinice, tak proč se nepřipojit k takovémuto dni.

A řekla byste, že lidé potřebují podobné kampaně v Česku, že je mrkev málo zastoupená v našem jídelníčku? Vždyť od mala jsou lidé na ni poměrně zvyklí, nebo ne?

Máte pravdu, masozeleninové příkrmy obsahují mrkvičku, možná je dobré vyvrátit nebo i potvrdit to, že mrkev je v preparátech, kteří lidé často kupují, tak může být jediným zdrojem toho betakarotenu. Je dobré upozornit třeba i na fakt, že syrová mrkev a tedy betakaroten v ní obsažený, tak ten betakaroten se hůře asimiluje organismem, že lepší je například tu mrkev tepelně upravit čili vařením nebo dušením. Ta asimilace se zlepší až o 40 %.

 

Rozhovor poslouchejte zde.

 

cro-radiozurnal.jpg